Jonge ondernemers willen de markt voor tennissers en bespanners open breken via nieuw platform

Het blijft een doemscenario. Iedere tennisser is er stiekem bang voor. Het breken van een snaar op matchpoint. Natuurlijk sla je het merendeel van je snaren eruit op minder belangrijke punten en hebben de meeste tennissers inmiddels wel een reserve-racket in de tas, maar toch. De boodschap blijft helder: wie dit doemscenario wilt voorkomen moet aandacht besteden aan zijn tennismateriaal.

Traditiegetrouw melden veel spelers zich dan bij de tennistrainer of sportspeciaalzaak voor de noodzakelijk zorg van hun racket. Een gripje kunnen de meeste mensen nog wel zelf vervangen, maar bespannen doet men meestal niet zelf. Toch onderschatten tennissers vaak de keuzevrijheid die zijn hebben, wanneer het aankomt op het kiezen van hun bespanner of aanbieden van tennisrackets. Twee jonge, startende ondernemers, lanceren dit weekend hun (alfa-versie) platform tennisracket-bespannen.nl om deze markt op te schudden. Wij spraken met Pim Nanne, mede-oprichter, over het idee, motivatie en toekomst.

ILT: Jullie gaan dit weekend een alfa-launch online zetten van tennisracket-bespannen.nl. Kan je wat vertellen over het platform?

Pim: Ja, het platform is opgericht om openheid te creëren voor alle tennissers en racketbespanners in heel Nederland. Het is er op gericht om mensen, die hun racket willen laten bespannen, via de website op een heel toegankelijke manier alle bespanners in hun omgeving te selecteren. Daarnaast is het platform bedoeld voor mensen die de service aanbieden om een tennisracket te bespannen. Het idee daarachter is dat bespanners op die manier makkelijker en meer klanten kunnen binnenhalen maar ook om bijvoorbeeld collectieve inkopen te doen, zoals snaren, gripjes en overige bespanproducten. Dus het platform is echt bedoeld om tennissers en bespanners beter bij elkaar te brengen.

ILT: Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Pim: Nou, dit idee is eigenlijk bij ons opgekomen omdat wij zelf tennisrackets hebben bespannen en wij merkten op onze club dat heel veel mensen, die hun racket stuk sloegen, bij wie zij nu terecht konden, behalve dan de trainer. En we merkten ook dat sommige mensen ontevreden waren over hun huidige bespanner. Eigenlijk ook niet wisten waar ze terecht konden op andere locaties. Dus vandaar dat we met een platform wilde komen waar je bijvoorbeeld ook recensies van mensen kan lezen, ook kan lezen wat voor soort snaren zij gebruiken, welke tijd en prijs zij hanteren, zodat je echt zelf een beetje kunt ‘shoppen’ wat voor jou geschikt lijkt.

ILT: Het klinkt alsof er nog wel veel verschillen bestaan tussen bespanners… Wat maakt dat verschil zo groot?

Pim: Nou, wat wij zelf hebben gemerkt is dat er gebruik wordt gemaakt van allerlei verschillende apparaten. Elektrische apparaten, handmachines… maar ook verschillende snaren, dus synthetische snaren, polyestersnaren maar ook puur het verschil dat bestaat tussen een professionele bespanner en een hobbybespanner, wat je uiteindelijk gewoon terug kan zien in de kwaliteit van een bespanning. Dus zo kan iedereen uiteindelijk kiezen wat zijn budget is en kan hij daar op afstemmen welke bespannen hij kiest.

ILT: Je noemt de prijs als onderscheidende factor… Bestaat er zoveel verschil tussen de prijzen waarmee bespanners hun diensten aanbieden?

Pim: Er zit wel degelijk verschillen in de prijs. Je hebt mensen die bespannen voor 12,50 en als je naar een professionele zaak gaat kan het gewoon tegen de dertig euro aanlopen. Grote verschillen dus en voor mensen die hun racket eens of twee keer in de maand laten bespannen kan dat prijs verschil nog wel degelijk uitmaken. En ook het soort kwaliteit van de snaar.

ILT: En hebben jullie met dit platform nog een hoger doel in gedachten? Wat is jullie toekomstvisie voor het bespannen van rackets? 

Pim: We zijn er nu eerst op gericht om in Nederland dit platform op te richten. Dus vraag en aanbod bij elkaar te brengen. In de toekomst willen we ons dus ook meer gaan richten op collectieve inkoop om het voor jonge spelers en beginnende bespanners makkelijker (en goedkoper) te maken om te beginnen met bespannen, om het te leren. Dus we willen niet alleen een vraag-en-aanbod-platform worden maar ook een adviserend platform alsmede een webshop om mensen goedkoper te laten inkopen.

ILT: Denken jullie dat er op dit moment nog veel onwetendheid is bij beginnende tennissers over het materiaal waar zij mee spelen?

Pim: Nou kijk, bij de beginnende tennissers is sowieso nog veel onwetendheid. En dat start eigenlijk al wanneer zij een racket gaan uitzoeken, dan zij ze eigenlijk vaak gebonden aan het advies van de tennistrainer, die niet altijd op de hoogte is van de laatste trends en ontwikkelingen. Dus wij zouden het mooi vinden om ook deze beginnende tennisser op ons platform allerlei informatie te bieden over starten met tennislessen, welke vormen van competitie bestaan et cetera en natuurlijk uit welke typen tennisrackets zij kunnen kiezen, welke bladgrootten er zijn, welke gripmaten, met welke snaren je kunt spelen.

ILT: Hoe werkt het praktisch? Ik wil mij als bespannen aanmelden… Wat gebeurt er dan?

Pim: Als je naar onze website gaat, dan kan je heel gemakkelijk een eigen profiel aanmaken en zodra je dat profiel hebt aangemaakt ben je zichtbaar op de website. En kan je dus makkelijk gevonden worden.

ILT: En andersom? Als ik een racket moet laten bespannen? Hoe gaat dat in zijn werk?

Pim: Als je een racket wilt laten bespannen, kan je op de website jouw locatie intypen en vervolgens wordt met behulp van Google Maps getoond welke bespanners er bij jou in de buurt actief zijn. Dus via een paar klikken moet jij jezelf kunnen aanmelden en via een paar klikken moet je snel een racketbespanner kunnen vinden.

ILT: Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat alle bespanners weten dat zij op jullie platform moeten zitten?

Pim: Wij zijn nu bezig met het maken van een grootschalig ‘klantenbestand’. Wij gaan tennisclubs in Nederland een informatieve e-mail sturen met het idee wat wij hebben met wat wij precies aanbieden en waarom dat een meerwaarde kan zijn voor tennisclubs en hun leden. Daarnaast gaan we ook bespanners persoonlijk benaderen, waarvan wij weten dat zij clubbespanner zijn. En natuurlijk zullen wij meedoen aan congressen en evenementen om ons bedrijf te promoten. Zo gaan we volgende week zondag naar een bijeenkomst in het tenniscentrum in Doorn van Tjerk Bogstra, waar Springway en Timo van Driel mensen meer willen leren over rackettuning en bespannen.

Wilt u ook uw tennisracket bespannen hebben voor de start van het nieuwe seizoen? Of wellicht een nieuwe tennissnaar bestellen en deze zelf in uw racket zetten? Neem dan zeker een kijkje op dit platform.

Auteur
Gepubliceerd
11 maanden geleden
Categoriën
Bedrijven
Reacties
Geen reacties
Geschreven door Richard Min
Richard Min – 40 jaar oud, geboren en getogen in Velsen (NH) en momenteel woonachtig in het duinrijke Schoorl. Vanaf zijn jongste jaren is hij gefascineerd geraakt door de tennissport. Menig uurtje bracht hij na schooltijd met zijn tennisracket en een paar oude ballen door op het schoolplein; nog veel meer tijd bracht hij echter door op tennisverening L.T.C. De Heerenduinen, waar hij zich al snel ontwikkelde tot fanatiek wedstrijdtennisser. Zijn interesse voor de tennissport bleek niet alleen te liggen op het actief beoefenen van de sport zelf. Ook als vrijwilliger binnen de vereniging werd hij steeds actiever. Via diverse commissies werd Richard uiteindelijk benoemd tot Bestuursvoorzitter, wat hem tot één van de jongste voorzitters binnen de KNLTB maakte. Na een periode van 4 jaar gaf hij, mede ingegeven door een verhuizing en een druk bestaan als zelfstandig ondernemer, de voorzittershamer door. Richard bestempelt zichzelf als echte sportfanaat, waarbij zijn liefde voor de tennissport altijd de onbetwiste nummer 1 is geweest. Via ilovetennis.nl hoopt hij in contact te komen met andere gepassioneerden, om vernieuwende visies op alle facetten van de tennissport te ontwikkelen en te delen. Zijn stip op de horizon is het creëren van een platform, waar nieuwe inzichten ontstaan die de tennissport, zowel op recreatief als competitief niveau, verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *